+36-20-9233930 info@moonlighthunting.eu

Vadászati engedély Magyarországon! Mit kell tudni, ha Magyarországon vadászna külföldiként?

október 7, 2020

Amit a külföldieknek tudniuk kell az itthoni vadászatról

 

Minden 18. életévét betöltött, hazájában kiállított érvényes fegyvertartási engedéllyel és a magyar hatóság által kiállított engedéllyel rendelkező személy vadászhat.

Ahhoz, hogy valaki vadászati engedélyt szerezhessen szükséges egy érvényes vadászati szerződés, érvényes fegyverbehozatali engedély, érvényes fegyvertartási engedély valamint egy érvényes vadászfelelősség biztosítás. 

Amennyiben a vadász külföldi állampolgár, úgy az írásos formában érvényes vadászati szerződést a vadászatközvetítő irodákban kötheti meg. A külföldi állampolgároknak be kell mutatniuk a vadászati szerződés alapján megkapott meghívólevelet a határon, melyet a vadászatközvetítő iroda állít ki és küld meg előzetesen a külföldi félnek.

vadászat Magyarországon

A névre szóló meghívólevél, az útlevél, az ügyfél lakhelyén kiállított érvényes fegyvertartási engedély bemutatása valamint az illeték megfizetése után a vámhivatal kiállítja a fegyver ki-behozatali engedélyt, amely 90 napig érvényes. Ezalatt szabad a fegyvert az országban tartani. Az engedélyt a magyarországi tartózkodás alatt végig meg kell őrizni majd kilépéskor a határon leadni, ami igazolja, hogy a fegyvert az országból kivitték. Amennyiben ez az engedély hiányzik a hatóság vizsgálatot indíthat.

Magyarországon csak 45cm-t elérő fegyverrel lehet vadászni. Nagyvadra minimum 2500 joule sebességű zárt perselyű fegyverrel, őzre már 1000 joule sebességű fegyverrel lehet lőni. Az előírt fegyvertöltényfajták és golyóátmérők betartása kötelező. Félautomata (öntöltő) sörétes fegyverbe csak három lőszer tölthető. Sörétes fegyver csak apróvadra használható, kivéve a vaddisznót. Az íj és nyíl használata engedélyezett gímszarvas, dámszarvas, muflon, őz, vaddisznó elejtésére. Tilos önműködő (automata), illetve öntöltő (félautomata) golyós lőfegyverrel vadászni, fegyverre hangtompítót tenni, elektronikai-optikai készüléket használni éjszaka, elektromos akusztikájú készülékkel vadat csalogatni, élő csalétket használni szaganyagnak, reflektorozni (kivéve vadkár elleni védekezésből tartott éjszakai vaddisznóvadászat vagy rókavadászat esetén), robbanófejes vagy mérgezett nyilat alkalmazni. Az egyéni vadászat során lehetőség van fogattal vagy lovaskocsival barkácsolva, leshelyről, csónakból, illetve cserkelve vadászni, a társasvadászat pedig lehet apróvadas keresővadászat (bokrászás vagy hajtás) és nagyvadas terelés valamint hajtás. Repülő vadat levegőben, nyulat futás közben szabad meglőni. Mozgó nagyvadra (a vaddisznó kivételével) tilos lőni, de a már megsebzett nagyvadat futás közben is le lehet lőni. Íjjal való vadászat esetén a nem mozgó nyúlra is lehet célozni. Tilos vadászni motoros meghajtású vízijárműből, kiásott gödörből (kivétel vízi vad), terelővadászattal vadászni gím– és dámszarvasra, őzre, muflonra. A külföldi állampolgárok csak hivatásos vadász kíséretében vadászhatnak. A vadászat ideje alatt köteles a vendég a kísérő vadász utasításait betartani, és csak olyan vadat lőhet ki, ami az engedélyében szerepel. Apróvad vadászata és csoportos nagyvadvadászat alkalmával egyedül is lehet a vendég a lesálláson.

A trófeabírálat kötelező a gímszarvasbika, a dámbika és az őzbakagancs, a muflonszarv és a vaddisznóagyar esetén. Az előírásoknak megfelelően elejtett vad tófeájáról, ha az eléri az érem ponthatárát, a hatóság oklevelet állít ki és érmet ad ki. Az esetlegesen nemzeti kincsnek nyilvánított trófeáról a vadász tökéletes másolatot kap és a jogszabályokban meghatározott mértékű kárpótlásra jogosult. Az ilyen trófea csak külön minisztériumi engedéllyel vihető ki az országból. A trófea illetve a kilőtt vad kiviteléhez szükséges exportpapírokat a vadászatközvetítő iroda állítja ki. Az EU tagországokba történő vadbőrkivitel szigorú előírásai miatt célszerű az alapos tájékozódás.

vadászat magyarországon külföldiként