+36-20-9233930 info@moonlighthunting.eu

Az őz jelenlétének felismerése

október 7, 2020

Az őz jelenlétének felismerése

A legismertebb és legnagyobb állományú nagyvadfajunk az őz. őzállományuk nagy népszerűsége ellenére közel sincs olyan minőségi szinten, mint pl. a jóval kisebb számú szarvas, vagy a szigetszerűen élő dámvadállományunk.

Az őz minőségét javítani akaró vadgazda első teendője az őz jelenlétének felismerése és az állomány számszerű megállapítása.

Jelenlétét elsősorban nyomai árulják el, melyek emlékeztetnek a juhokéra. Az őzbak nyomhossza 4-5 cm, a sutáké 3-4 cm körüli. A kifejlett bak nyomszélessége 2.1 -3.6 cm közötti, míg a sutáké 1.8-3.2 cm, az ünőké és az egy éves bakoké 1.6-2.1 cm közötti. A testnagyság is befolyásolja a nyomkiterejedését.

Az őzbak nyoma tompább, lekerekített; a sutáké pedig hegyesebb, karcsúbb.

A lépésméretek nem és kor szerint változnak. A még fejletlen, fiatal őz –kb. 2 éves korig rövidebbet lép (24-38 cm) és kisebbet terpeszt, mint a középkorú (36-48 cm). Ahogy öregszik, úgy lesz a lépéshossz is rövidebb. Az egykorú őzek közül az erősebb bak hosszabbat lép és erősebbet (10-16 cm), mint a suták.

őzbak vadászat

A bak és a suta közötti nyomkép különbséget a lépésméretekből nem tudjuk megkülönböztetni. Az egyedekre viszont, ha átlag adatokat mérünk, és hosszabb útvonalon végezzük a megfigyelést, jellemzőbbek. Köves és általában kemény talajon jóval nehezebb a nyom felismerése, mint képlékeny talajon. A kemény kövön is fellelhetők a nyomok, amiket ónjelnek nevezünk –csülök kerületének vékony rajzolata.

A nedves nyomok felszáradásából, vagy a letépett fű és lombmaradványok fonnyadásának mértékéből arra következtethetünk, hogy mikor járt arra az őz. Télen a megfagyott hócsomó megfagyása, vagy felvágott földdarabok megszáradása támpont lehet az őz jelenlétének észlelésénél és megjelenésének időpontjának vizsgálatakor.

 

Jellemző rá a dörzsölés. Tollszárnyi vastagságú cserjéktől, 2-3 ujjnyi vagy még vastagabb kis fákon dörzsöli agancsát, a fához nyomva a bak. Néha a kis fácskákákat, bokrokat veri és a vékonyabb ágakat letöri. A fa kérge a dörzsölést követően messziről látható fehér színű lesz foltokban. A dörzsölést kb. a talajtól 30-110 cm magasságig találhatjuk meg. Nagy általánosságban a fiatalabbak vékonyabb, az idősebbek pedig vastagabb fákhoz dörzsölnek.

Az őz hullatéka szintén jelzés a jelenlétre. A suta bogyói a bakénál vékonyabbak, hosszabbak és mindkét végük kissé lekerekítettebbek. A bak vizeletének nyoma a két hátsó lábnyom mögött, illetve között van. A bak vizeletének nyoma a két hátsó láb előtt, a sutáé a hátsó lábnyom mögött, illetve között van.

Legelterjedtebben ismert a riasztó hang és a sípoláshoz hasonló síró, ún. „hívóhang”. Kevésbé ismertek a vészhang, a zihálóhang és a csak közelről hallható fogcsikorgás.

A riasztóhang emlékeztet a kutyaugatáshoz. A bak rövidebben „bö-bö”, „bau-bau” hangot hallat. A sutáé hosszabb és nyújtottabb „beau-beau, béau-béau”.

Különösen tavasszal és nyáron hallani sokat. Ebben az időszakban, hajnalban és estefelé a legkisebb zavaróhatás is kiváltja hangoskodását. Az öregebbek keveset és rövidet, a középkorúak többnyire sokat és hosszan riasztanak. A suta elsősorban a fiatalabb és a középkorú –hangosabb, mint a bak. Hívóhangja többszólamú. Ezt hallatja a suta üzekedéskor, mikor a bakot hívja.

Az őz nem fürdik, „dagonyázik”, mint közeli rokona a szarvas. A fürdőhely tehát, nem jellemző rá. A kaparás viszont jellemző, általában 30-70 cm szélességű területen kaparja fel a növényzetet oly módon, mintha egy nagyon erős, csaknem ujjnyi, vagy félujjnyi széles hézagú foggal ellátott gereblyével sértették volna fel a talajt. Nem csak a földet, de a lombot, fenyőtűt, füvet is felkaparja.

őzbak szezon

Téli időben a fekvőhelyét is felkaparja. Így pl. elkaparja onnan a havat. Ilyenkor már kb ¾ testnagyságú területen kapar, és így könnyen felismerhető a tartózkodási helye.

Jelenlétéről árulkodik még a táplálkozása is, az abból eredő maradványok. Szájából kihulló, letépett fűszálak, ágacskák, rügymaradványok mind árulkodó jelek.

Az őz jelenlétét eláruló nyomokat és jeleket azért kell ismerni minden vadásznak, mert erre szükség van az őz mozgásához, valamint állomány számszerű becsléséhez.

Őzbak vadászat Magyarországon! Őz tarvad vadászati lehetőség! Keresse a Moonlight Hunting vadászati lehetőségeit!